Online Bonbon - drobne sladkosti življenja


Dražeji

Mena in osteoporoza - direktno povezani

Klimakterij je obdobje, ko jajčniki proizvajajo vse manj hormonov in jajčec, kar se odraža na celotnem organizmu. Ob odmirajočih ali že umirajočih pa se pospeši izločanje njim nadrejenih žlez, predvsem hipofize in hipotalamusa. V prvih treh mesecih po izostanku menstruacije se mineralna gostota kosti izrazito zmanjša, kasneje izguba kostne mase ni več tako izrazita


Mena in osteoporoza - direktno povezani
Zoprno oblivanje potu lahko traja od nekaj mesecev do pozne starosti. Če govorimo na splošno o simptomih, ki so značilni za klimakterij, je treba poudariti, da večina žensk nima nobenih znakov, saj so tiste, ki jih imajo, v manjšini. Zelo majhno število žensk pa ima tolikšne težave, da iščejo zdravniško pomoč. Običajni znaki klimakterija so glavoboli, nespečnost, splošna utrujenost, čezmerno potenje, hitro utripanje srca, ki ga spremljajo skoki krvnega tlaka, občutek nezaželenosti, nepotrebnosti, ginekologi vidijo pomanjkanje ženskih spolnih hormonov na sluznici spolovila in nožnice. Sluznica se stanjša, zato so spolni odnosi boleči in neprijetni. Taka sluznica se tudi pogosto vname. Z majhnimi odmerki lokalnega hormonskega zdravila je mogoče naštete težave uspešno odpraviti. Neprijetna znaka klimakterija sta tudi uhajanje vode in bruhanje pri kašlju.

Če govorimo o lajšanju splošnih težav klimakterija, je treba reči, da nekaterim pomagata že pogovor in spoznanje, da so težave le prehodne. Pri bolj izrazitih težavah so najbolj učinkoviti spolni hormoni. Podobno kot pri sladkorni bolezni, kjer se nadomesti manjkajoči insulin, se pri klimakteriju nadomesti manjkajoči hormon.

Veliko žensk ne želi prekinjati naravnega toka življenja in zavrača hormonsko zdravljenje. Nekatere ga zavračajo tudi zaradi strahu pred rakom. Zdravnik je zavezan vsaki ženski povedati, da bo hormon sicer odpravil njene težave, da bo preprečil nastanek osteoporoze in srčno-žilnih bolezni, da pa lahko estrogen, če ga dajemo več let zapored, poveča tveganje za nastanek raka na dojki ali maternici. Maternico lahko zavarujemo z dodajanjem estrogenov, dojk pa še ne moremo obvarovati. Zato je treba s hormoni delati zelo previdno, vedno pod nadzorom ginekologa ob rednih preventivnih pregledih. Pozornost velja predvsem rednim kontrolam dojk; pri tem ne mislimo le na mamografijo, pomembni so tudi redni samopregledi.

Ob vseh klimakteričnih težavah zadnja leta gre posebna pozornost osteoporozi, ker je od vseh klimakteričnih težav najbolj izrazita in nevarna. S starostjo se namreč osteoporoza stopnjuje in povzroči zlom kosti, ki je lahko najprej nedolžen, sledi pa zlom kolka, ki resno ogroža življenje bolnice. Po zlomu kolka se je četrtina žensk sposobna popolnoma rehabilitirati, druge pa ostanejo odvisne od tuje pomoči.

Dandanes bi bilo lepo, če bi bilo mogoče vsem ženskam v tem obdobju izmeriti kostno maso, kar je ob trenutni zmogljivosti še neizvedljivo. Preiskava sama po sebi ni nevarna, saj ne gre za sevanje. Gotovo pa bi morale preiskavo opraviti ženske, ki imajo osteoporozo v družinski zgodovini; ženske, ki še niso stare 50 let in so že izgubile menstruacijo; ženske, ki ne marajo ali ne prenašajo mlečnih izdelkov; ženske, ki se malo gibajo - posebno če so suhe in kadilke.

Dandanes se vršijo okvirne raziskave osteoporoze, nekateri menijo, da gre pri osteoporozi za okvaro gena za spremljanje vitamina D v celicah; če bi uspelo popraviti gen, bi morda osteoporozo preprečili. Vse to seveda, če se bo pokazalo, da je teza točna.

Za ženske v meni in za preventivo osteoporoze je pomembno, da zdravo živijo. Nobenega smisla nima enolična prehrana, na drugi strani pa uživanje vitaminov in kalcija. Hrana naj bo zdrava, uravnotežena in s čim manj maščobami, govorimo o varovalni dieti. Zelo pomemben je sicer kalcij, dovolj pa ga je v mleku, mlečnih izdelkih, posebno v siru. Običajna potreba po kalciju je 500 mg dnevno, ženske v meni naj bi ga uživale 1000 mg, obolele za osteoporozo pa 1500 mg dnevno. Za ohranitev trdnosti potrebuje okostje vsaj težo svojega lastnega telesa. Zato si je treba dnevno privoščiti vsaj pol ure hitre hoje. Boljša je hoja po stopnicah ali v hrib kot plavanje, ker je teža večja pri naporih, ko je telo postavljeno pokončno. Vaje za elastičnost okostja preprečujejo nevarne padce. Če pa ženska vendarle pade, je padec manj nevaren, ker so gibi bolj usklajeni, zato je tudi nevarnost zloma manjša. Z otrdelimi sklepi in neusklajenimi gibi pa bo padec hitro tako neroden, da se bo osteoporotična kost zlomila.Prim. Srečko Rutar, dr. med., spec. splošne medicineLep vrt

Vsebina priloge Bonbon:

Pri popustih gledamo na izdelke z očmi, pozabljamo pa na razum

"Pa saj tukaj skoraj ni več kaj kupiti," so se minuli konec tedna pritoževale ...


Razlike v raju

Včasih se prav dobro počutim v svoji ženski koži, pridejo pa trenutki, ...


Spet si bo nadela krono

Angleška igralka Judi Dench bo ponovno zaigrala kraljico Viktorijo, tokrat ...


Od zelene prestolnice do turistične atrakcije

Če je bila Ljubljana nekoč bela, je danes zelena...


Ljubljana še nikoli tako ljubljena

Tromostovje, Ljubljanski grad in Stara Ljubljana je morda nekaj najvidnejših ...


Božanska privlačnost spodnjega perila

Portorož se je tisti dan kopal v soncu, ki je dodobra razgrelo ozračje, ...


S sončnimi očali po zadnji modi do ustrezne zaščite

Očala so eden najbolj priljubljenih modnih dodatkov, saj poleg zaščite ...


Nikar na pot brez lekarne

Ko si pripravljati seznam stvari, ki jih nameravate vzeti s seboj na oddih, ...


Ko nas pogosto tišči na vodo

Pripravila: Sanja VerovnikFotografija: Rothenburg & PartnerVečina od predstavnic ...


Skrivnost nanašanja sončne kreme

Včasih opozorila strokovnjakov o tem, kako škodljivo je sonce, jemljemo ...
Arhiv:eXTReMe Tracker

Gemius
Gemius.com
Naslov:
VEČER
Priloga bonbon
Ulica slovenske osamosvojitve 2
2504 Maribor
Slovenija
W: www.bonbon.si
E: bonbon@vecer.com
T: 02 / 23 53 500
F: 02 / 23 53 368
Copyright (c) Večer
Maribor - februar 2006
Splošni pogoji uporabe Vecer.com
O piškotkih