Online Bonbon - drobne sladkosti življenja






Okus po ...

Marmeladno

Začela se je sezona jagodičevja. Jagode že zorijo tudi na naših vrtovih, kmalu bodo na voljo maline, borovnice in robide, tudi kosmulje in ribez sodijo med drobno sadje, ki bi se mu bilo v poletni sezoni škoda odreči. In kljub svežemu sadju se na policah še vedno najde tudi kakšen kozarec domače marmelade iz minule sezone. Zakaj je ne bi porabili še kako drugače kot zgolj namazano na kruhu?


Marmeladno
Privoščimo si kakšno hitro pripravljeno pecivo ali razkošno torto. Poleg jagod so tudi maline izjemno okusno in aromatično sadje, ne presladko, in marmelada iz malin daje pecivu dovolj svežine, da bo sladica teknila tudi v teh vse bolj toplih dneh.

Rulada z malinovo marmelado

Potrebujemo:

3 jajca

10 dag sladkorja

10 žlic moke (pol ostre, pol mehke)

1 kavno žličko pecilnega praška

1 žlico olja

100 g malinove marmelade

2 dl sladke smetane

Jajca penasto stepemo, tik preden začnemo stepati, dodamo žlico mlačne vode in ves sladkor. Ko je masa svetla in penasta, dodamo olje, potem začnemo dodajati moko, presejano skupaj s pecilnim praškom. Moko dodajamo postopoma, umešavamo jo pri najnižji hitrosti mešalnika ali z metlico.

Maso zlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 180 stopinjah okoli deset minut. Biskvit mora biti na dotik prožen, če ga prepečemo, se bo rulada drobila in je ne bomo mogli lepo zviti.

Ko vzamemo testo iz pečice, naj se nekoliko ohladi. Ta čas segrejemo marmelado, da jo bomo lažje namazali na testo. Po želji lahko marmeladi dodamo malo ruma, soka ali likerja z okusom maline. Testo premažemo z marmelado in pustimo, da se strdi. Na koncu stepemo sladko smetano (nekaj žlic prihranimo za okraševanje) in jo namažemo po marmeladi, potem vse skupaj zvijemo v rulado. Okrasimo jo s sladko smetano in po vrhu naložimo sveže maline ali naredimo vzorec z marmelado, vmes položimo nekaj listov mete.

Čokoladna torta z malinami

Potrebujemo (za model s premerom 26 cm):

4 jajca

120 g sladkorja

150 g moke

1 kavno žličko pecilnega praška

2 zvrhani žlici kakava ali čokolade v prahu

2 jušni žlici staljenega masla

100 g malinove marmelade

200 g malin

2 beljaka

3 zvrhane jušne žlice sladkorja v prahu

3 žlice kristalnega sladkorja

malo vode

2 dl sladke smetane

100 g bele čokolade

1 dl kokosove maščobe

nekaj listov mete

2 jušni žlici temnih čokoladnih ostružkov

Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake z žlico mrzle vode in sladkorjem stepemo v penasto zmes. Pred tem v čvrst, a ne pretrd sneg stepemo beljake. Moko presejemo s pecilnim praškom in kakavom oziroma čokolado v prahu.

Ko je masa iz rumenjakov svetla in toliko penasta, da se pojavijo mehurčki, dodamo staljeno maslo in potem postopoma še moko s kakavom. Testo naložimo v pekač in pečemo pri 180 stopinjah Celzija okoli 30 minut. Ali je testo pečeno, preverimo z zobotrebcem ali kovinsko iglo - če na njiju ni sledi testa, je biskvit pečen in ga vzamemo iz pečice ter ohladimo na rešetki. Potem ga prerežmo na tri dele.

Biskvit lahko pripravimo tudi dan prej, preden bomo torto končali, da ga bomo lažje rezali.

Marmelado na zmernem ognju segrejemo, da se nekoliko razredči, potem z njo namažemo vse tri biskvitne plošče.

Maline z nekoliko sladkorja zmečkamo v kašo, nekaj jih prihranimo celih za okrasitev torte.

Iz beljakov stepemo čvrst sneg; preden začnemo stepati, jim dodamo ščepec soli, in ko je sneg napol stepen, sladkor v prahu. Stepamo, da se masa začne svetiti. Ta čas na zmernem ognju segrevamo kristalni sladkor v toliko vode, da je sladkor komaj prekrit. Ko se začno delati mehurčki, vroč sladkorni sirup počasi dodajamo snegu in nenehno stepamo. Ko v beljake zlijemo ves sirup, stepamo toliko časa, da se masa povsem ohladi.

V tretjino beljakove mase dodamo zmečkane maline.

Na prvo plast testa damo beljake z malinovo kašo, pokrijemo z drugo ploščo in to pokrijemo z drugo tretjino beljakove mase. Na to damo tretjo ploščo testa in jo prelijemo s staljeno belo čokolado. Obod torte namažemo s preostalo beljakovo peno.

Torto okrasimo z listi mete in celimi malinami ter temnimi čokoladnimi ostružki.

Toast z malinovo marmelado

Potrebujemo:

Po 2 toasta na osebo

100 g malinove marmelade

sok polovice limete

1 žlico masla

sesekljane pinjole (ali pistacije)

Na opečen toast najprej namažemo maslo, potem dodamo še marmelado, dobro razmešano s sokom limete in potresemo s sesekljanimi pinjolami. Namesto pinjol lahko uporabimo tudi pistacije.




Zora Štok



Vsebina priloge Bonbon:

Daljne dežele vabijo. Zakaj bi ostali doma ?

"Pred potovanjem v tujino, še posebej v eksotične dežele, priporočamo ...


Dopustovanje

Štiri obleke, šest majic, štiri pare kratkih hlač, troje kopalk, dva para ...


Rezervirano za vse, razen za službo

"Letni dopust je namenjen temeljiti obnovi in krepitvi moči...


Viski in diamanti

Uslužbenec avkcijske hiše Christie"s v razstavnih prostorih v Ženevi na ...


Čas za Jamesa Bonda

V knjigarni na Knez Mihajlovi sem kupila tretjo Bridget Jones...


Zaščitite lase

Da se domov ne bi vrnili z lasmi, ki bi bolj spominjali na slamo, ob vseh ...


Frfotajoče

Razigrana, pisana in lahkotna. Tako bi na kratko lahko opisali letošnjo ...


Poleti prija sladoled

"Mlečni sladoled izdelujemo iz različnih vrst mleka oziroma njegovih sestavin ...


Vlaga dela čudeže

Ob uživanju brezskrbnih poletnih dni zato nikar ne pozabite na izdelke ...


Od klasike do eksotike

Eni so tradicionalisti in si sadja na žaru (primerni so grenivke, ananas, ...




Arhiv:



eXTReMe Tracker

Gemius
Gemius.com
Naslov:
VEČER
Priloga bonbon
Ulica slovenske osamosvojitve 2
2504 Maribor
Slovenija
W: www.bonbon.si
E: bonbon@vecer.com
T: 02 / 23 53 500
F: 02 / 23 53 368
Copyright (c) Večer
Maribor - februar 2006
Splošni pogoji uporabe Vecer.com
O piškotkih