Online Bonbon - drobne sladkosti življenja






Okus po ...

Marmeladno

Začela se je sezona jagodičevja. Jagode že zorijo tudi na naših vrtovih, kmalu bodo na voljo maline, borovnice in robide, tudi kosmulje in ribez sodijo med drobno sadje, ki bi se mu bilo v poletni sezoni škoda odreči. In kljub svežemu sadju se na policah še vedno najde tudi kakšen kozarec domače marmelade iz minule sezone. Zakaj je ne bi porabili še kako drugače kot zgolj namazano na kruhu?


Marmeladno
Privoščimo si kakšno hitro pripravljeno pecivo ali razkošno torto. Poleg jagod so tudi maline izjemno okusno in aromatično sadje, ne presladko, in marmelada iz malin daje pecivu dovolj svežine, da bo sladica teknila tudi v teh vse bolj toplih dneh.

Rulada z malinovo marmelado

Potrebujemo:

3 jajca

10 dag sladkorja

10 žlic moke (pol ostre, pol mehke)

1 kavno žličko pecilnega praška

1 žlico olja

100 g malinove marmelade

2 dl sladke smetane

Jajca penasto stepemo, tik preden začnemo stepati, dodamo žlico mlačne vode in ves sladkor. Ko je masa svetla in penasta, dodamo olje, potem začnemo dodajati moko, presejano skupaj s pecilnim praškom. Moko dodajamo postopoma, umešavamo jo pri najnižji hitrosti mešalnika ali z metlico.

Maso zlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo pri 180 stopinjah okoli deset minut. Biskvit mora biti na dotik prožen, če ga prepečemo, se bo rulada drobila in je ne bomo mogli lepo zviti.

Ko vzamemo testo iz pečice, naj se nekoliko ohladi. Ta čas segrejemo marmelado, da jo bomo lažje namazali na testo. Po želji lahko marmeladi dodamo malo ruma, soka ali likerja z okusom maline. Testo premažemo z marmelado in pustimo, da se strdi. Na koncu stepemo sladko smetano (nekaj žlic prihranimo za okraševanje) in jo namažemo po marmeladi, potem vse skupaj zvijemo v rulado. Okrasimo jo s sladko smetano in po vrhu naložimo sveže maline ali naredimo vzorec z marmelado, vmes položimo nekaj listov mete.

Čokoladna torta z malinami

Potrebujemo (za model s premerom 26 cm):

4 jajca

120 g sladkorja

150 g moke

1 kavno žličko pecilnega praška

2 zvrhani žlici kakava ali čokolade v prahu

2 jušni žlici staljenega masla

100 g malinove marmelade

200 g malin

2 beljaka

3 zvrhane jušne žlice sladkorja v prahu

3 žlice kristalnega sladkorja

malo vode

2 dl sladke smetane

100 g bele čokolade

1 dl kokosove maščobe

nekaj listov mete

2 jušni žlici temnih čokoladnih ostružkov

Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake z žlico mrzle vode in sladkorjem stepemo v penasto zmes. Pred tem v čvrst, a ne pretrd sneg stepemo beljake. Moko presejemo s pecilnim praškom in kakavom oziroma čokolado v prahu.

Ko je masa iz rumenjakov svetla in toliko penasta, da se pojavijo mehurčki, dodamo staljeno maslo in potem postopoma še moko s kakavom. Testo naložimo v pekač in pečemo pri 180 stopinjah Celzija okoli 30 minut. Ali je testo pečeno, preverimo z zobotrebcem ali kovinsko iglo - če na njiju ni sledi testa, je biskvit pečen in ga vzamemo iz pečice ter ohladimo na rešetki. Potem ga prerežmo na tri dele.

Biskvit lahko pripravimo tudi dan prej, preden bomo torto končali, da ga bomo lažje rezali.

Marmelado na zmernem ognju segrejemo, da se nekoliko razredči, potem z njo namažemo vse tri biskvitne plošče.

Maline z nekoliko sladkorja zmečkamo v kašo, nekaj jih prihranimo celih za okrasitev torte.

Iz beljakov stepemo čvrst sneg; preden začnemo stepati, jim dodamo ščepec soli, in ko je sneg napol stepen, sladkor v prahu. Stepamo, da se masa začne svetiti. Ta čas na zmernem ognju segrevamo kristalni sladkor v toliko vode, da je sladkor komaj prekrit. Ko se začno delati mehurčki, vroč sladkorni sirup počasi dodajamo snegu in nenehno stepamo. Ko v beljake zlijemo ves sirup, stepamo toliko časa, da se masa povsem ohladi.

V tretjino beljakove mase dodamo zmečkane maline.

Na prvo plast testa damo beljake z malinovo kašo, pokrijemo z drugo ploščo in to pokrijemo z drugo tretjino beljakove mase. Na to damo tretjo ploščo testa in jo prelijemo s staljeno belo čokolado. Obod torte namažemo s preostalo beljakovo peno.

Torto okrasimo z listi mete in celimi malinami ter temnimi čokoladnimi ostružki.

Toast z malinovo marmelado

Potrebujemo:

Po 2 toasta na osebo

100 g malinove marmelade

sok polovice limete

1 žlico masla

sesekljane pinjole (ali pistacije)

Na opečen toast najprej namažemo maslo, potem dodamo še marmelado, dobro razmešano s sokom limete in potresemo s sesekljanimi pinjolami. Namesto pinjol lahko uporabimo tudi pistacije.




Zora Štok



Vsebina priloge Bonbon:

Previdno v naravi

Naši starši, še bolj pa stari starši, si zaradi ugrizov klopov niso delali ...


Novi začetki

Nešteto je nepozabnih trenutkov, zgodb, ki so pisale sončne in senčne ...


Izgubila prijateljico

Čez lužo so premierno predvajali animirani film Zvončica in piratska vila, ...


Muzejska razstava Kolo, 5200 let Do 20. aprila Mestni muzej Ljubljana

Mokra barjanska tla so več tisočletji pred propadom ohranila eno pomembnejših ...


Preprosto do zdravja

Naravno zdravljenje se nanaša na sposobnost našega telesa, da se ohranja ...


Barve

Pestro paleto barv so nam dali na izbiro modni oblikovalci, v barvno lestvico ...


Plesni korak

Ob tem ko mnoge mladenke že razmišljajo, kaj obleči za maturantski ples, ...


Everest iz ogrožene vrste

Mladiček je dobil ime najvišjega ranga...


Okusi Mjanmara

Jedi Mjanmara, nekdanje Burme, si še niso utrle poti po svetu kot na primer ...


Ali ste vedeli ...

... da naj bi odkrili nov način za zdravljenje multiple skleroze, ki naj ...




Arhiv:



eXTReMe Tracker

Gemius
Gemius.com
Naslov:
VEČER
Priloga bonbon
Ulica slovenske osamosvojitve 2
2504 Maribor
Slovenija
W: www.bonbon.si
E: bonbon@vecer.com
T: 02 / 23 53 500
F: 02 / 23 53 368
Copyright (c) Večer
Maribor - februar 2006
Splošni pogoji uporabe Vecer.com
O piškotkih